مشکلات احتمالی کف‌پوش (کفی زیرپایی) غیراستاندارد برای خودرو

چنانچه کف‌پوش مربوط به راننده دارای ابعاد و ضخامت استاندارد نباشد، ممکن است مشکلاتی را برای راننده در هنگام رانندگی ایجاد نموده و نه‌تنها موجب آسیب دیدن خودرو شود بلکه سلامت سرنشینان را به خطر اندازد.
مشکلات احتمالی کف‌پوش (کفی زیرپایی) غیراستاندارد برای خودرو
۱۶ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۰۷ رنوکار ماموت

نویسنده: علیرضا کرامتیان، مدیر مرکز فنی(آموزش و پشتیبانی فنی، گارانتی) و شبکه نمایندگی های خدمات پس از فروش شرکت رنو ایران

چند سالی است که تولید، بازار فروش و نصب کف‌پوش (کفی زیرپائی) خودرو، رونق زیادی پیدا کرده و به یکی از سودمندترین کسب‌وکارهای بازارهای جانبی خودرو تبدیل شده است و هر چند وقت یکبار، کف‌پوش جدیدی با عنوان متفاوتی روانه بار می‌شود. تولیدکنندگان به روشی بسیار زیرکانه و هوشمند با تغییر نام‌های خاصی مانند کف‌پوش یک‌تکه، سه‌بعدی، پنج‌بعدی و غیره، اقدام به تبلیغات گسترده کرده و در تبلیغات خود از معایب کف‌پوش‌هایی که توسط کارخانه در خودرو قرار داده شده‌اند، انتقاد کرده و از محصولات خود تعریف و تمجید می‌نمایند.

این تعاریف، تبلیغات و بزرگ‌نمائی‌ها آن‌چنان موفق بوده است که در ذهن بعضی از افراد آن‌چنان نهادینه شده است که وقتی ایشان اقدام به خرید خودرو می‌نمایند و یا خودرو را از شرکت تولید کننده و یا واردکننده تحویل می‌گیرند، بر خود واجب می‌دانند که اولین کاری که باید انجام دهند، خرید کف‌پوش برای خودرو است و آن را همانند آب‌بندی خودرو، بسیار لازم و ضروری می‌دانند.

مشکلات احتمالی کف‌پوش (کفی زیرپایی) غیراستاندارد برای خودرو

در زیبائی و مفیدبودن چنین کف‌پوش‌هایی تردید وجود ندارد ولی صاحبان خودرو و رانندگان باید نسبت به بعضی از معایب آنها نیز آگاه باشند.

چنانچه کف‌پوش مربوط به راننده دارای ابعاد و ضخامت استاندارد نباشد، ممکن است مشکلاتی را برای راننده در هنگام رانندگی ایجاد نموده و نه‌تنها موجب آسیب دیدن خودرو شود بلکه سلامت سرنشینان را به خطر اندازد.

اگر ابعاد و ضخامت کف‌پوش بیش از اندازه استاندارد باشد، در خودروهایی که مجهز به گیربکس دستی هستند، باعث می‌شود که پدال کلاچ تا انتها توسط راننده فشرده نشود که این موضوع، آسیب دیدن قطعات گیربکس از جمله داگ دنده، تودلی و کشوئی‌ها را به همراه خواهد داشت.

در مجله رنو ایران، مقاله‌ای تحت عنوان "گیربکس دستی خودرو (Manual Gearbox) چگونه کار می‌کند؟" وجود دارد، شما می‌توانید با مطالعه آن، به جزئیات نحوه عمل کردن گیربکس دستی پی ببرید و از آسیب دیدن قطعات آن جلوگیری به عمل‌آورید.

مناسب نبودن ابعاد کف‌پوش، حتی ممکن است موجب خرابی قطعات سیستم کلاچ نیز بشود.

در کلیه خودروها، یک میکروسوئیچ در زیر پدال ترمز وجود دارد که وقتی راننده پدال ترمز را فشار می‌دهد، این میکروسوئیچ تحریک شده و چراغ‌های ترمز عقب خودرو، روشن می‌شوند و رانندگان خودروهایی که در پشت این خودرو قرار دارند، متوجه می‌شوند که راننده پدال ترمز را فشرده است لذا تدابیر لازم را اتخاذ می‌کنند تا تصادف و حادثه‌ای بروز ننماید.

وظیفه این میکروسوئیچ در خودروهای مجهز به گیربکس اتوماتیک، مهم‌تر است. این میکروسوئیچ در خودروهای مجهز به گیربکس اتوماتیک دارای دو وضعیت است: حالتی که راننده پدال ترمز را فشرده است و حالتی که راننده پدال ترمز را رها کرده است. اگر راننده ترمز را فشار دهد، علاوه بر اینکه چراغ‌های ترمز عقب خودرو روشن می‌شوند، ولتاژی از طریق یک سیم به کامپیوتر گیربکس اتوماتیک و کامپیوتر موتور ارسال می‌شود و آنها را از فشرده شدن پدال ترمز توسط راننده مطلع می‌سازد لذا کامپیوتر گیربکس اتوماتیک، درخواست کاهش گشتاور را به کامپیوتر موتور ارسال می‌نماید و کامپیوتر موتور به این درخواست پاسخ داده و از افزایش دور موتور، جلوگیری می‌نماید. به عبارت دیگر اجازه نمی‌دهد که دور موتور از حدی فراتر برود تا سلامت سرنشینان خودرو به خطر نیفتد.

گاهی اوقات، کف‌پوش زیر پای راننده، به دلیل غیراستاندارد بودن و یا به علت ضخامت بیش از اندازه و یا به دلیل اینکه به‌درستی در جای خود قرار نگرفته است، به میکروسوئیچ زیر پدال ترمز برخورد کرده و موجب تحریک آن می‌شود. به عبارت دیگر بدون اینکه راننده پدال ترمز را فشرده باشد، میکروسوئیچ زیر پدال ترمز، در اثر برخورد کف‌پوش با آن، به شکلی قرار می‌گیرد که مانند این است که راننده ترمز گرفته است. ازآنجاکه این وضعیت توسط یک سیم به کامپیوترهای موتور و گیربکس اتوماتیک، اعلام می‌شود لذا این دو کامپیوتر از طرفی از طریق سنسور موقعیت پدال گاز، مطلع می‌شوند که راننده پدال گاز را فشرده است و از طرفی دیگر خبر فشرده شدن پدال ترمز به آنها می‌رسد. استراتژی این دو کامپیوتر این است که هیچ‌گونه ریسکی نباید انجام شود و ایمنی سرنشینان نباید تحت‌تأثیر قرار بگیرد لذا مبنا را بر اساس ترمزکردن توسط راننده قرار می‌دهند و از افزایش دور موتور جلوگیری می‌کنند.

دلیل بیان مطالب بالا این است که گاهی اوقات کف‌پوش زیر پای راننده به دلیل غیراستاندارد بودن از لحاظ ابعاد و ضخامت، حرکت کرده و با میکروسوئیچ زیر پدال ترمز درگیر می‌شود و آن را در وضعیتی قرار می‌دهد که مانند این است که راننده پدال ترمز را فشرده است لذا علی‌رغم اینکه راننده پدال گاز را فشار می‌دهد، ولی خودرو گاز نمی‌خورد و دور آن از حدی بالاتر نمی‌رود. در این وضعیت حتی ممکن است چراغ هشدار سیستم مدیریت موتور و یا چراغ چک موتور (Engine Check) نیز روشن شود.

غیراستاندارد بودن ابعاد و ضخامت زیرپائی سمت راننده ممکن است موجب شود تا زیرپائی از جای خود حرکت کرده و به این‌طرف و آن طرف برود و موجب شود تا راننده تمرکز خود را از دست داده و نتواند به‌درستی از پدال ترمز و گاز، در زمان مناسب استفاده کند و موجب تصادف و حادثه شود و سلامت سرنشینان به خطر بیفتد.

نتیجه‌گیری:

استفاده از کف‌پوش‌های غیراستاندارد ممکن است موجب آسیب دیدن قطعات خودرو و نیز اختلال در عملکرد موتور و گیربکس گردد لذا صاحبان خودرو باید از پیامدهای استفاده از این کف‌پوش‌ها آگاه باشند. همچنین لازم است ایشان بدانند که استفاده از کف‌پوش‌های غیراستاندارد در خودروهایی که همچنان در بازه گارانتی قرار دارند، ممکن است موجب شود تا خودرو و یا بعضی از سیستم‌های آن از پوشش گارانتی خارج شوند.

Possible problems with non-standard floor coverings for cars

Writer: Alireza Keramatian/ Renault IRAN Technical Hub and Network Manager


کلید واژه ها: خودرو ترمز محصولات رنو