علائم وجود نشتی در رادیاتور بخاری خودرو چیست؟

نویسنده: علیرضا کرامتیان، مدیر مرکز فنی(آموزش و پشتیبانی فنی، گارانتی) و شبکه نمایندگی های خدمات پس از فروش شرکت رنو ایران
یکی از ایرادهائی که در خودرو به وجود میآید و آزردگی صاحبان خودرو را به همراه دارد، کمشدن تدریجی آب رادیاتور خودرو است که دلایل زیادی دارد که بعضی از آنها در زیر آورده شده است:
-
نشتی از رادیاتور در اثر ضربه و یا سوراخشدن
-
آسیبدیدگی پمپ آب (واترپمپ) و خروج آب از آن
-
پاره شدن شیلنگها و یا بستهای مربوطه
-
وجود تَرک در بلوک سیلندر
-
آسیب دیدن واشر سرسیلندر
-
خرابی درب رادیاتور
-
نشت آب از بخاری خودرو
هر کدام از موارد فوق دارای نشانههای مربوط به خود می باشند، در این مقاله قصد داریم به علائم و نشانههای نشت آب از بخاری خودرو بپردازیم.
اگر میزان آسیبدیدگی در بخاری خودرو زیاد باشد و یا منشاء نشتی، اورینگهای لوله رابط بین کابین سرنشینان و اتاق موتور باشد، بهسادگی میتوان وجود آب در زیر پای راننده را مشاهده نمود، در تصویر زیر لولههای مابین رادیاتور بخاری و محفظه موتور و همچنین اورینگهای آنها نمایش داده شدهاند، همانطور که گفته شد خرابی این اورینگها میتواند منجر به نشتی آب گردد.
در چنین مواقع، موکتی که در قسمت جلوی خودرو قرار دارد، خیس شده و وجود آب و ضدیخ در آن بهوضوح مشاهده خواهد شد.
البته باید دقت نمود که علت وجود آب در موقعیت هائی که عنوان شد، خرابی پنجره، سانروف، دربها و یا لاستیکهای آببندی شیشه جلو و شیشههای کناری نباشند.
به عبارت دیگر برای اینکه بتوانیم اطمینان پیدا کنیم که منشأ اصلی نشتی آب، رادیاتور بخاری است، لازم است ابتدا موارد فوق بادقت کنترل شوند و به سالم بودن آنها یقین حاصل نمود. همچنین باید در نظر داشت که نشتی از رادیاتور بخاری خصوصاً به میزان زیاد، با کمشدن آب رادیاتور در زمان کوتاه همراه است.
اما گاهی اوقات ممکن است میزان نشتی آب در بخاری خودرو، آنقدر کم باشد که آب خارج شده از بخاری خودرو قبل از رسیدن به زیر پای راننده، بخار شود و نتوان آن را مشاهده نمود. در چنین مواقعی باید به موارد زیر بیشتر تمرکز نمود:
میزان کمشدن آب در منبع انبساط ممکن است آنقدر کم باشد که توجه راننده و یا صاحب خودرو را به خود جلب ننماید و صاحب خودرو کمشدن آب رادیاتور را طبیعی تلقی نموده و آن را چنین تفسیر نماید که کاهش اندکی آب در محیط بسیار گرم محفظه موتور طبیعی است و نباید به آن توجه نمود و صرفاً لازم است اندکی آب و یا ضدیخ به منبع انبساط اضافه نمود تا سطح آن بین بیشترین (Max) و کمترین (Min) مقدار قرار گیرد.
مورد دیگری که میتواند نشانهای برای نشتی خیلی کم در بخاری خودرو باشد، وجود بوی خاصی در هنگام روشنکردن بخاری و یا کولر است.
در واقع بویی که در زمان روشنکردن بخاری و یا کولر استشمام میشود، بوی ضدیخ است که از لولههای نازک داخل بخاری به بیرون نشت و بخار شده و از مسیر کانالهای سیستم بخاری در فضای کابین سرنشینان منتشر میشود و راننده آن را حس میکند.
باید دقت شود که این بو با بوی نامطبوعی که در اثر رشد، نمو و زندگیکردن میکروارگانیسمهایی که شامل قارچها و باکتریها میشوند و در اطراف اواپراتور جمع شده است و بعد از روشنکردن کولر و یا بخاری، به یکباره به داخل کابین راننده راه میباید و موجب ناراحتی سرنشینان میشود، متفاوت است.
در واقع این بو، با بویی که از قارچها و باکتریهای موجود در اواپراتور ساطع میشود، فرق دارد.
در مجله رنو ایران، مقالهای تحت عنوان "علت بوی نامطبوع، هنگام روشنکردن کولر چیست؟" وجود دارد، پیشنهاد میشود که آن را مطالعه فرمایید.
بعضی از مکانیکها و تعمیرکاران، از بویی که در اثر نشت ضد یخ در بخاری خودرو استشمام میشود را به بوئی شبیه خورش قرمهسبزی تعبیر می کنند!
در بالا، تصویری شماتیک از کانالهای سیستم تهویه مطبوع و محل قرارگرفتن رادیاتور بخاری، اواپراتور و فن مربوط به آن نمایش داده شده است. همانطور که قابل مشاهده است، چنانچه رادیاتور بخاری دارای نشتی خیلی کم باشد، امکان بخارشدن قطرات ضدیخ و آب در مسیر و کانالها وجود دارد.
یکی از علائم دیگری که میتوان با استناد به آن، منشأ کمشدن آب رادیاتور و نشت آب، به میزان خیلی کم را به رادیاتور بخاری خودرو نسبت داد این است که وقتی در هوای خیلی سرد، بخاری را روشن میکنید، شیشههای خودرو دچار بخار زدگی میشوند و یا اگر قبل از روشنکردن بخاری در هوای سرد، شیشههای خودرو دارای بخار زدگی باشند، با روشنکردن بخاری، میزان بخار زدگی شیشههای خودرو، خصوصاً شیشه جلو خودرو تشدید میشود.
در هوای سرد، چنانچه شیشههای خودرو از قسمت داخل دچار بخار زدگی شده باشند، اگر کولر خودرو را روشن کنیم، رطوبت هوای داخل کابین توسط اواپراتور جذب شده و بخار روی شیشهها به سرعت باید از بین بروند، در حالی که اگر رادیاتور بخاری خودرو دارای نشتی جزئی باشد، بخار گرفتگی شیشههای خودرو نهتنها کم نمیشود بلکه زیاد نیز میشود. علت این است که قطرات آب و ضدیخ که از رادیاتور بخاری خارج میشوند، در اثر حرارت رادیاتور بخاری، تبدیل به بخار شده و وارد کابین خودرو شده و بر میزان رطوبت موجود در کابین خودرو میافزایند.
چگونگی رفع نشتی رادیاتور بخاری خودرو:
رفع نشتی رادیاتور بخاری صرفاً با تعویض اورینگهای مابین لولههای بخاری و لولههای بین کابین سرنشینان و محفظه موتور و یا تعویض مجموعه رادیاتور بخاری (درصورتیکه منشأ ایراد وجود سوراخ در شبکههای رادیاتور باشد) امکان پذیر است و به هیچ عنوان تعمیر رادیاتور توصیه نمیشود زیرا آمار نشان داده است که در صورت وجود نشتی در رادیاتور بخاری، استفاده از چسب و یا جوشکاری راهحل مناسبی نبوده و بعد از مدتی مجدداً نشتی آب به وجود خواهد آمد.
What are the signs of a leakage in a vehicle heater radiator?
Writer: Alireza Keramatian/ Renault IRAN Technical Hub and Network Manager