کروز کنترل چیست و چگونه کار می کند؟
نویسنده: علیرضا کرامتیان، مدیر مرکز فنی(آموزش و پشتیبانی فنی، گارانتی) و شبکه نمایندگی های خدمات پس از فروش شرکت رنو ایران
در دنیای پر سرعت فناوری خودرو، کروز کنترل به عنوان یک ویژگی مهم ظاهر شده است که هم ایمنی و هم راحتی را در رانندگی های طولانی افزایش می دهد. چه یک راننده باتجربه یا یک تازه کار در جاده باشید، درک کروز کنترل و مزایای آن ضروری است. در این مقاله مجله رنوایران، به دنیای کروز کنترل خواهیم پرداخت و عملکرد، مزایا و نکاتی برای استفاده بهینه از آن را بررسی خواهیم کرد.
سیستم نگهدارنده سرعت یا همان کروز کنترل (به انگلیسی Cruise Control) سیستمی در خودروهاست که اجازه کنترل سرعت در یک وضعیت ثابت را برای راننده فراهم می کند. این سیستم معمولاً با کنترل میزان هوای ورودی به محقظه احتراق وظیفه خود را به انجام می رساند. در واقع هدف استفاده از کروز کنترل نگه داشتن دقیق سرعت به میزان دلخواه راننده بدون هیچگونه دخالت خارجی است. در این سیستم امکان تثبیت سرعت خودرو در شرایط مختلف بدون استفاده از پدال گاز از طریق کلیدهای واسط فراهم شده است.
تصور کنید که آماده سفری با بهترین دوستان خود می شوید اما شما تنها کسی هستید که می توانید راندگی کنید و جاده ای هزار کیلومتری در پیش روی شماست. فکر کردن درباره این جاده که حداقل چندین ساعت از آن مسیری مستقیم است پیش از نشستن پشت فرمان نیز شما را خسته خواهد کرد! اما خوشبختانه کروز کنترل می تواند باز زیادی را از روی دوش شما بردارد.
کروز کنترل امکانی ارزشمند در خودروهای امروزی است. سفرهای طولانی بدون این امکان خسته کننده تر خواهند بود. زمانی استفاده از کروز کنترل در خودروهای امریکایی نسبت به خودروهای آسیایی یا اروپایی متدوال تر بود چرا که جاده های امریکا طولانی تر و مستقتیم بوده و عموماً مبدا و مقصد از یکدیگر فاصله زیادی دارند.
اولین خودرویی که به کروز کنترل مجهز شد خودروی ایمپریال کرایسلر مدل ۱۹۵۸ بود. این سیستم مکانیکی به میل گاردان موتور متصل بود و یک تنظیم کننده بر روی داشبورد وجود داشت که با آن میزان سرعت مشخص می شد. این سیستم سپس توسط یک موتورالکتریکی میزان گاز ورودی خودرو را با این سرعت تنظیم می کرد.
با سنسور دریچه گاز و علائم خرابی آن آشنا شوید
این قطعه همانند کورتکس در مغز انسان است و کنترل یکی از مهمترین فرایندهای خودرو که حرکت آن را تضمین می کند، برعهده دارد.
بیشتر بخوانید...آیا کروز کنترل باعث صرفه جویی در بنزین می شود؟
برای دانستن پاسخ این سوال و همچنین بسیاری از سوالات رایج دیگر، با مجله رنو ایران همراه باشید.
بیشتر بخوانید...دلیل از کار افتادن کروز کنترل چیست؟
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شایع ترین دلایل عدم کارکرد کروز کنترل و همچنین هزینه متوسط تعمیرات مرتبط با مشکلاتی از این دست، با مجله رنو ایران همراه باشید.
بیشتر بخوانید...کروز کنترل چیست؟
کروز کنترل، که اغلب به عنوان کنترل سرعت یا سرعت خودکار از آن یاد می شود، یک ویژگی است که معمولا در وسایل نقلیه مدرن یافت می شود. این به رانندگان اجازه می دهد تا بدون فشار دادن مداوم پدال گاز، سرعت خود را ثابت نگه دارند. به جای راننده خودرو، سرعت آن توسط کروز کنترل مدیریت میشود و تجربه رانندگی راحتتری را ارائه میدهد.
کروز کنترل چگونه کار می کند؟
سیستم های کروز کنترل برای حفظ سرعت از پیش تعیین شده توسط راننده طراحی شده اند. عملیات اساسی شامل:
روشن کردن کروز کنترل:
برای فعال کردن کروز کنترل، راننده معمولاً باید یک دکمه یا سوئیچ روی فرمان یا داشبورد را فشار دهد.
تنظیم سرعت کروز کنترل:
پس از فعال شدن کروز کنترل، راننده می تواند با شتاب دادن به سرعت مورد نظر و سپس فشار دادن دکمه "Set" یا "Cruise" سرعت مورد نظر را تنظیم کند. سپس خودرو تا زمانی که به صورت دستی غیرفعال شود این سرعت را حفظ می کند.
تغییر سرعت کروز کنترل:
رانندگان معمولاً میتوانند با استفاده از دکمهها یا سوئیچهای روی فرمان، تغییرات جزئی در سرعت تنظیمشده انجام دهند. این امکان تنظیم دقیق کروز کنترل را فراهم می کند.
غیرفعال کردن کروز کنترل:
برای خاموش کردن کروز کنترل، رانندگان می توانند یا روی پدال ترمز ضربه بزنند یا با استفاده از کنترل ها آن را به صورت دستی خاموش کنند.
نسخه های ابتدایی کروز کنترل مدت های قبل تر از پیدایش خودروها مورد استفاده قرار می گرفت. جیمز وات، مخترع و مهندس مکانیک اوایل قرن ۱۷ میلادی سیستمی را اختراع کرد که اجازه می داد موتورهای بخار در سربالایی و سراشیبی سرعت ثابت خود را حفظ کنند. اما کروز کنترل به شکلی که ما امروزه می بینیم اواخر دهه ۱۹۴۰ میلادی ساخته شد؛ در آن زمان ایده استفاده از دستگاه کنترل کننده برقی که بتواند سرعت جاده را کنترل کرده و میزان گاز خوردن وسیله نقلیه را مطابق آن تنظیم کند به ذهن مهندسین آمده بود.
سیستم کروز کنترل سرعت خودروی شما را با تنظیم وضعیت دریچه گاز یعنی همان روشی که شما انجام می دهید کنترل می کند. با این حال، کنترل کروز دریچه گاز را به جای فشار دادن پدال با یک کابل متصل به یک محرک، درگیر می کند. سوپاپ دریچه کنترل قدرت و سرعت موتور را با محدود کردن مقدار هوا در آن کنترل می کند.
راننده می تواند میزان سرعت مورد نظر خود را به استفاده از دکمه هایی که در اختیار دارد معین کرده یا عملکرد یا لغو کند. این دکمه ها معمولاً روی فرمان یا اهرم های کناری آن تعبیه شده اند. همچنین معمولاً دکمه های برای کاهش یا افزایش سرعت کروز کنترل در این سیستم قرار داده می شود. به منظور افزایش ایمنی خودرو و سرنشینان آن عملکرد سیستم کروز کنترل با فشردن پدال ترمز به صورت خودکار لغو می شود.
با افزایش میزان خودروهای مورد استفاده مردم در جاده ها و نیاز به ایمنی بیشتر خودروسازان تصمیم گرفتند تا در سیستم کروز کنترل نوآوری هایی داشته باشند و در نتیجه همین نوآوری های سیستم کروز کنترل تطبیق پذیر (به انگلیسی Adaptive Cruise Control) به خودروهای امروزی راه یافتند. اولین سیستم کروز کنترل تطبیق پذیر اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی توسط خودروسازان ژاپنی تولید شد. البته این سیستم تنها در زمانی که ترافیک سنگینی در مسیر قرار داشت به راننده هشدار می داد و از سیستم ترمز اضطراری و سیستم کنترل گاز خودرو برخوردار نبود.
اولین سیستم کامل کروز کنترل تطبیق پذیر مربوط به سیستم دیسترونیک مرسدس بنز بود که بر روی خودروی کلاس S مدل ۱۹۹۹ قرار گرفته بود. این سیستم نه تنها گاز خودرو را کنترل می کرد بلکه از ترمز اضطراری برای رعایت فاصله مناسب با خودروی جلویی بهره می برد.
مزایای استفاده از کروز کنترل:
1- کاهش خستگی
کروز کنترل می تواند به طور قابل توجهی خستگی راننده را در سفرهای طولانی کاهش دهد. کروز کنترل اجازه می دهد تا حالتی آرام تر داشته باشید، زیرا نیازی نیست پای خود را به طور مداوم روی پدال گاز نگه دارید.
2- بهبود مصرف سوخت:
حفظ سرعت ثابت با کروز کنترل اغلب با حذف نوسانات غیرضروری سرعت منجر به بهبود مصرف سوخت می شود. این امر می تواند باعث صرفه جویی در بنزین شود.
3- افزایش ایمنی:
کروز کنترل به جلوگیری از سرعت غیرعمدی و ترویج رانندگی ایمن تر کمک می کند. همچنین می تواند حواس پرتی را به حداقل برساند زیرا رانندگان بیشتر بر روی فرمان و آگاهی از موقعیت تمرکز می کنند.
4- راحتی:
رانندگی با کروز کنترل کار حفظ سرعت ثابت را ساده می کند و آن را به یک ویژگی ارزشمند برای رانندگی در بزرگراه و رفت و آمدهای طولانی تبدیل می کند.
سیستم کروز کنترل تطبیق پذیر چگونه کار می کند؟
در خودروهایی که به این سیستم مجهز هستند راننده همانند سیستم کروز کنترل معمولی مقدار بیشینه سرعت مورد نظر را از طریق عملگرهای موجود تنظیم می کند. سنسوری که در جلو خودرو تعبیه شده است ترافیک مسیر روبرو یا خودرو جلویی را شناسایی کرده و روی آن قفل می کند. این سنسور سپس میزان سرعت خودروی شما را با در دست می گیرد و معمولاً طوری آن را تنظیم می کند که همیشه ۲ الی ۳ ثانیه به خودروهای پیش رو فاصله داشته باشید.
کامپیوتر خودرو با استفاده از داده های این سنسور میزان فاصله با خودروی جلویی و سرعت متناسب با آن را محاسبه می کند. در صورتی که آن واحد چندین خودرو در محدوده پوشش دهی این رادار قرار داشته باشد این سیستم به صورت خودکار انتخاب می کند که کدام یک از آنها را دنبال کند. به طور مثال در صورتی که سرعت خودروی پیش رو کمتر باشد یا خودروی دیگری به صورت ناگهانی در مسیر شما قرار گیرد این سیستم به صورت خودکار سرعت خودروی شما را نیز متناسب به وضعیت سرعت آنها کاهش می دهد.
کروز کنترل تطبیق پذیر سیستم هوشمندی برای ایمنی خوردو است. در صورتی که در زمان استفاده از این سیستم به خودروی جلویی خیلی نزدیک شوید در ابتدا به شما هشدار داده و در ادامه و در صورت نیاز از ترمز استفاده می کند. برخی خودروسازان از لیزر برای این سیستم خود استفاده می کند و این در حالی است که برخی دیگر از سیستم های نوری دوربین دار استفاده می کند. کروز کنترل تطبیق پذیر بدون توجه به تکنولوژی مورد استفاده در آن در روز و شب کار می کند اما توانایی های آن با توجه به شرایط جاده مانند باران سنگین، مه یا برف می تواند کاهش یابد.
دلیل خروج روغن از اگزوز چیست؟
در بسیاری از موارد، خروج روغن از اگزوز خودرو دلیلی برای نگرانی جدی است و به طور کلی نشان دهنده مشکلات داخلی موتور است.
بیشتر بخوانید...چرا نباید با دور موتور بالا رانندگی کنیم؟
رانندگی با دور موتور بالا و یا حرکت در دور موتور پائین، هر کدام دارای پیامدهای مخصوص به خود هستند.
بیشتر بخوانید...علائم آسیب سوپاپ موتور چیست؟
یکی از مسائل که نیاز به درک بیشتر دارد، مشکل خم شدن یک یا چند سوپاپ موتور است.
بیشتر بخوانید...تمام اجزای تشکیل دهنده کروز کنترل تطبیق پذیر از جمله سنسورها، پردازشگرها، دخالت فعال در گاز و ترمز – همگی برای ترمز اضطراری خودکار هم لازم هستند. اگر فاصله خودرو با خودروی جلویی سریعاً در حال کم شدن باشد و راننده هیچ عکس العملی نشان ندهد، این سیستم به طور خودکار ترمز اضطراری می کند. اما بر خلاف کروز کنترل فعال، در سیستم ترمز اضطراری خودکار که قابلیت تشخیص عابر پیاده را دارد، وجود دوربین یک امر ضروری است.
ترمز اضطراری خودکار اولین گام است به سوی خودروهای تماماً خودران و این تنها با دهه ها کار برای پیشرفت سیستم های کروز کنترل میسر شده است.
استفاده از کروز کنترل مزایایی مانند تثبیت سرعت خودرو در شرایط مختلف بدون استفاده از پدال گاز، جلوگیری از تجاوز ناخواسته سرعت از محدوده سرعت مجاز، افزایش و یا کاهش دقیق سرعت خودرو تنها با استفاده از کلیدهای واسط، کاهش نوسانات دریچه گاز و در نتیجه کاهش مصرف سوخت و… را به ارمغان آورده است.
نکاتی برای استفاده موثر از کروز کنترل:
کروز کنترل یک ویژگی ارزشمند است که می تواند تجربه رانندگی شما را راحت تر، کارآمدتر و ایمن تر کند. هنگامی که مسئولانه و در شرایط مناسب از آن استفاده کنید، می تواند به ابزاری ضروری برای سفرهای شما تبدیل شود و به شما کمک کند تا با خیال راحت و با اطمینان در جاده ها پیمایش کنید. بنابراین، دفعه بعد که وارد بزرگراه شدید، کروز کنترل را در نظر بگیرید و از سواری لذت ببرید.
- استفاده در جاده های مناسب: کنترل کروز در مسیرهای طولانی و مستقیم جاده با حداقل ترافیک موثرتر است. از استفاده از آن در ترافیک سنگین، رانندگی در شهر یا در زمین های شیبدار خودداری کنید.
- شرایط جاده را کنترل کنید: هوشیار باشید و آماده باشید تا در صورت بروز شرایط غیرمنتظره جاده، موانع یا تغییر در جریان ترافیک، کنترل کروز را از خاموش کنید.
- سرعت را با دقت تنظیم کنید: با تنظیم سرعت با توجه به شرایط حاکم، مسئولانه از کروز کنترل استفاده کنید. از تکیه صرف به آن در شرایط غیرقابل پیش بینی خودداری کنید.
- به آرامی ترمز کنید: هنگام غیرفعال کردن کروز کنترل، برای جلوگیری از تغییرات ناگهانی سرعت و حفظ پایداری خودرو، ترمزها را به آرامی فشار دهید.
- تعمیر و نگهداری منظم: اطمینان حاصل کنید که سیستم کروز کنترل وسیله نقلیه شما به طور منظم نگهداری و کالیبره شده است تا بهینه کار کند.
What is the Cruise Control and how does it work?
Writer: Alireza Keramatian/ Renault IRAN Technical Hub and Network Manager