دستیار ترمز اضطراری (EBA) چگونه عمل می کند؟

یکی از مهمترین سیستم های پیشرفته همیار راننده که در این مقاله به معرفی آن خواهیم پرداخت دستیار ترمز اضطراری یا Emergency Braking Assistant است.
دستیار ترمز اضطراری (EBA) چگونه عمل می کند؟
۰۹ دی ۱۳۹۸ | ۱۰:۳۵ رنوکار

سیستم های پیشرفته همیار راننده یا ADAS ( Advanced driver-assistance systems ) به سیستم هایی گفته می شود که با استفاده از داده های به دست آمده از شرایط رانندگی، جاده، راننده و خودرو به راننده کمک می کنند که از رانندگی لذت بیشتری برده و در حین حال از امنیت و آسایش بیشتری نیز برخوردار باشند. در مقالات قبلی به معرفی برخی از این سیستم ها مانند کروز کنترل، سیستم نظارت بر فشار باد تایر، دستیار حرکت در سربالایی، کنترل پایداری الکترونیکی (ESC)، شناسایی نقاط کور پرداختیم.

دستیار ترمز اضطراری (EBA) چگونه عمل می کند؟

اما یکی از مهمترین سیستم های پیشرفته همیار راننده که در این مقاله به معرفی آن خواهیم پرداخت، دستیار ترمز اضطراری یا Emergency Braking Assistant است.

دستیار ترمز یا کمک ترمز (Brake Assist) یک ویژگی ایمنی است که به منظور کمک به رانندگان در هنگام توقف های ناگهانی و از دست رفتن غیر ارادی ناشی از استرس یا وحشت ناشی از وقوع یک اتفاق، مقدار صحیح نیرو را روی ترمزهای خودرو اعمال می کند. هنگامی که راننده در مواقع اضطراری نتواند حداکثر مقدار نیرو را روی پدال ترمز خود اعمال کند ، کمک ترمز شروع به کار می کند و نیروی بیشتری اعمال می کند. این امر باعث می شود وسیله نقلیه در مسافت کمتری از آنچه بدون کمک ترمز متوقف می شود متوقف شود، که می تواند به طور موثری، مانع از برخورد و بروز حوادث ناگوار شود.

اصطلاحاتی مانند "دستیار ترمز اضطراری" (EBA) ، "دستیار ترمز" (BA) ، "ترمز اضطراری اتوماتیک" (AEB) و "ترمز خودکار"، همه به موارد مشابهی اشاره دارند. سیستم های کمک ترمز که برای افزایش توان ترمز طراحی شده اند در صورتی که راننده نتواند در هنگام توقف ناشی از ترس فشار کافی به پدال ترمز وارد کند، به کار افتاده و مانع از وقوع تصادفات می شود.

دستیار ترمز اضطراری (EBA) چگونه عمل می کند؟

با وجود نام های مختلف ، تمام سیستم های کمک ترمز تحت همان اصول اساسی کار می کنند و منجر به اعمال نیروی بیشتری برای توقف خودرو می شوند.

چه موقع از دستیار ترمز استفاده می شود؟

دستیار ترمز یک فناوری ایمنی منفعل است، بنابراین راننده نیازی به نگرانی در مورد استفاده از آن ندارد. این سیستم ها در صورت لزوم نیروی ترمز اضافی برای جلوگیری از تصادف و کاهش حادثه ناگوار را به طور خودکار به سیستم ترمز خودرو اعمال می کنند.

برخی از موقعیت هایی که ممکن است کمک ترمز را فعال کند شامل موارد زیر است:

- کودک یا حیوان به طور ناگهانی وارد جاده می شوند و مجبور به توقف اضطراری می شوند.

- هنگامی که پیچ یا شیب جاده مانع از دید صحیح و کامل راننده از موانع پیش روی جاده می شود و راننده ناگهان با ترافیک ناشی از تجمع خودروهای دیگر یا ترافیک ناشی از وقوع تصادف روبرو شده و مجبور می شود بلافاصله خودرو را متوقف کند.

دستیار ترمز اضطراری (EBA) چگونه عمل می کند؟

- وسیله نقلیه دیگر به صورت ناگهانی وارد خط  مسیر خودرو شده و با سرعت پایین تر رانندگی می کند و یا به صورت ناگهانی خودرو را متوقف می کند و در این شرایط راننده مجبور می شود سرعت خودرو خود را سریعا کاهش دهد تا از بروز تصادف جلوگیری کند.

- بار حمل شده توسط یک وسیله نقلیه دیگر که به صورت درست بسته نشده از روی خودروی حامل بار به جاده افتاده و یا مانع به صورت ناگهانی بر سر راه خودرو ظاهر می شود که در این حالت راننده را مجبور می کند که یا به صورت خطرناکی متوقف شود و یا با ریسک پذیری بیشتر وارد خط دیگری شود.

فناوری دستیار ترمز اضطراری (EBA) چگونه کار می کند؟

دستیار ترمز اضطراری (EBA) چگونه عمل می کند؟

سیستم های دستیار ترمز معمولاً وقتی راننده پدال ترمز خود را ناگهان و یا با نیروی زیادی فشار دهد، وارد عمل می شوند. برخی از این سیستم ها قادر به یادگیری و سازگاری با سبک ترمز ویژه راننده هستند، در حالی که برخی دیگر از تنظیمات از پیش تعیین شده برای تعیین زمان نیاز به فعال شدن در هنگام رانندگی استفاده می کنند.

هنگامی که سیستم دستیار ترمز تشخیص می دهد که وضعیت خطرناک یا اضطراری در جریان است، نیرویی که راننده به پدال ترمز وارد می کند را افزایش می دهد.

ایده اصلی این است که سیستم دستیار ترمز حداکثر نیرو را روی ترمز اعمال می کند تا با کمترین مسافت طی شده و ظرف کمترین زمان ممکن، خودرو را به وضعیت توقف برساند.

دستیار ترمز اضطراری (EBA) چگونه عمل می کند؟

از آنجایی که هنگام شروع به کار سیستم کمک ترمز ، راننده به طور موثری از فرایند تصمیم گیری خودرو خارج می شود ، فناوری های EBA و ترمز ضد قفل (ABS) قادر به همکاری با یکدیگر برای متوقف کردن وسیله نقلیه و جلوگیری از تصادف یا کاهش سرعت آن یا کاهش سرعت خودرو به اندازه کافی پیش از وقوع تصادف هستند.

در شرایطی مانند این ، سیستم دستیار ترمز همچنان به استفاده از مقدار کامل نیروی ترمز موجود ادامه می دهد و ABS به منظور جلوگیری از قفل شدن چرخ ها ، وارد عمل می شود.

نحوه استفاده از دستیار ترمز اضطراری:

دستیار ترمز اضطراری (EBA) چگونه عمل می کند؟

1-    مقدار نیرویی را روی پدال ترمز اعمال کنید که به نظر شما ضروری است.
2-    در صورت مجهز بودن به کمک ترمز اضطراری ، سیستم مسافت توقف پیش بینی شده و فاصله هرگونه مانع را در مقابل شما محاسبه می کند.
3-    در صورت لزوم ، سیستم کمک ترمز اضطراری به طور خودکار نیروی اضافی را روی ترمزها اعمال می کند.
4-    فشار مستمر بر روی پدال ترمز خود نگه داشته و کنترل خودرو را حفظ کنید. فرمان را رها نکنید.
5-    اگر وسیله نقلیه شما فاصله کافی متوقف کردن خودرو با استفاده از میزان مناسبی از نیروی ترمز اعمال شده را داشته باشد، وسیله نقلیه شما قبل از برخورد به وسیله نقلیه یا سایر موانع موجود جلوی خودرو متوقف می شود.
6-    اگر فاصله کافی وجود نداشته باشد ، وسیله نقلیه شما با جسم مقابل شما برخورد خواهد کرد. با این حال ، این اتفاق با نیروی کمتری نسبت به آنچه که ممکن است بدون استفاده از کمک ترمز اضطراری رخ دهد، اتفاق می افتد.

آیا دستیار ترمز اضطراری ضروری است؟

دستیار ترمز اضطراری (EBA) چگونه عمل می کند؟

بدون کمک اضطراری ترمز ، بسیاری از رانندگان در شرایط توقف ناشی از وحشت و اضطراب، میزان نیروی لازم برای ترمز را درک نمی کنند، که این موضوع می تواند منجر به تصادفات قابل اجتناب شود. یک مطالعه در این خصوص نشان داده است که تنها در حدود 10 درصد رانندگان در مواقع وحشت، مقدار کافی نیرو را به ترمزهای خود اعمال می کنند.

علاوه بر این ، برخی از رانندگان از بهترین روش های استفاده از ABS آگاهی ندارند.

دستیار ترمز اضطراری (EBA) چگونه عمل می کند؟

پیش از معرفی ABS ، اکثر رانندگان یاد گرفتند که در هنگام توقف اضطراری، ترمزها را به صورت متناوب فشار دهند، که به طور مؤثر باعث کاهش فاصله می شد اما از قفل شدن چرخ ها جلوگیری می کرد. با وجود ABS ، فشردن و رهاکردن متناوب ترمزها ضروری نیست.

وقتی نیروی ترمز کامل در حین توقف اضطراری اعمال می شود ، پدال لگد می زند یا لرزش می کند، این ضربه ای که توسط پدال ترمز به پا ایجاد می شود، کاملا طبیعی بوده و به دلیل عملکرد سیستم ABS می باشد، اگر راننده با این احساس ناآشنا باشد ، حتی ممکن است پای خود را از روی پدال بردارد، که این باعث افزایش بیشتر فاصله توقف می شود.

تاریخچه دستیار ترمز اضطراری

دستیار ترمز اضطراری (EBA) چگونه عمل می کند؟

خودروسازان برای تعیین نقاط قوت، ضعف و ویژگی های ایمنی و سایر عوامل به طور مرتب تست های مختلفی را بر روی وسایل نقلیه خود انجام می دهند. در سال 1992 ، دایملر بنز تحقیقی شبیه سازی شده ای را انجام داد که نکات قابل توجهی را درباره داده های تصادفات و توقف های اضطراری ارائه می داد. در این مطالعه ، بیش از 90 درصد رانندگان در مواجهه با چنین شرایطی نتوانسته اند فشار کافی به ترمزها وارد کنند.

دایملر بنز با استفاده از  داده های حاصل از آزمایشات شبیه ساز رانندگی، با همکاری شرکت تولید کننده قطعات جانبی به نام TRW  برای اولین بار دستیار ترمز اضطراری را معرفی کرد. این فناوری برای اولین بار به صورت تجاری برای خودروهای تولیدی سال 1996 در دسترس بود و تعدادی دیگر از خودروسازان متعاقباً سیستم های مشابهی را برای وسایل نقلیه خود معرفی کردند.

چه خودروسازانی دستیار ترمز اضطراری را ارائه می دهد؟

دایملر بنز اولین سیستم دستار ترمز اضطراری را در اواخر دهه 1990 معرفی کرد و آنها همچنان به استفاده از این فناوری می پردازند.

دیگر شرکت های تولید کننده خودرو در دنیا همانند شرکت خودروسازی رنو فرانسه از این فناوری در بسیاری از محصولات خود نظیر رنو کولئوس بهره می برد. ولوو ، بی ام و ، مزدا و نیز فناوری کمک به ترمز را در برخی از مدل های خود مورد استفاده قرار می دهند.


کلید واژه ها: محصولات رنو ADAS دستیار ترمز اضطراری EBA تکنولوژی